flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коли участь захисника у кримінальному провадженні є обов’язковою

14 грудня 2020, 10:10

Особа у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів має бути представлена захисником на всіх стадіях судового провадження, у тому числі й при перегляді постановлених рішень щодо неї за нововиявленими обставинами.

Участь захисника у кримінальному провадженні щодо особи, засудженої за вчинення особливо тяжких злочинів, при перегляді постановлених рішень щодо неї за нововиявленими обставинами, є обов’язковою. Такого висновку дійшов Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у справі № 1-18/08.

Проаналізувавши положення ст. 59 Конституції України, ст. 3, ч. 2 ст. 48, ч. 1 ст. 49, ч. 1 ст. 52 КПК, ККС у рішенні обґрунтовує, що відповідними нормативними положеннями забезпечується участь захисника з моменту набуття особою статусу підозрюваного, однак законодавцем не встановлено моменту припинення участі захисника на конкретній стадії кримінального провадження.

Під кримінальним провадженням (ст. 3 КПК) розуміється як досудове розслідування, так і судове провадження (провадження у суді першої інстанції, яке включає підготовче судове провадження, судовий розгляд і ухвалення та проголошення судового рішення, провадження з перегляду судових рішень в апеляційному, касаційному порядку, а також за нововиявленими або виключними обставинами).

Таким чином, судове провадження, що є складовою кримінального провадження, передбачає й стадію перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами.

Тому особа у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів має бути представлена захисником на всіх стадіях судового провадження, у тому числі й при перегляді постановлених рішень щодо неї за нововиявленими обставинами. Розгляд апеляційним судом провадження щодо ОСОБА_1, якого засуджено за особливо тяжкий злочин, за відсутності захисника, колегія суддів визнала порушенням вимог кримінального процесуального закону, що відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 438 КПК є підставою для скасування такого рішення.

 Джерело:  Судово-юридична газета