flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Телефонував в поліцію

19 січня 2021, 13:50

Постановою Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 19 січня 2021 року притягнено до адміністративною відповідальності за ч.1 ст.184 КУпАП (невиконання батьками обов'язків щодо виховання дітей) громадянку М., яка є матір’ю неповнолітнього Б.

Застосовано стягнення у вигляді штрафу у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме 850 грн. та стягнено судовий збір.

За обставинами справи 30.12.2020 року М. ухилилась від виконання передбачених ст.150 СК України обов’язків щодо виховання свого неповнолітнього сина Б., який перебував в нетверезому стані та неодноразово телефонував на спецлінію «102» та повідомляв про неіснуючий факт.

М. вину у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.1 ст.184 КУпАП, - визнала та пояснила, що відпустила сина на день народження до товариша, якому виповнилося 18 років. Її сину 15 років. Він випив пива та сп’янів, почав телефонувати на лінію 102, тому приїхала поліція та склала стосовно неї відповідний протокол.

Суд, дослідивши матеріали справи, зазначив, що вина М. доведена матеріалами справи та її дії вірно кваліфіковані за ч.1 ст.184 КУпАП, яка передбачає адміністративну відповідальність батьків за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

Так, згідно з ч.1 ст.150 Сімейного кодексу України, батьки, зобов’язані, зокрема, піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Відповідно до положень ч.4 ст.155 Сімейного кодексу України, ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Згідно ч.1 ст.152 Сімейного кодексу України право дитини на належне батьківське виховання забезпечуються системою державного контролю, що встановлена законом.

Статтею 12 Закону України від 26 квітня 2001 року №2402-III «Про охорону дитинства» визначено, що виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

 Прес-секретар суду