flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага, важлива інформація!

07 жовтня 2021, 16:30

З 5 жовтня 2021 року апеляційні скарги подаються безпосередньо до судів апеляційної інстанції, крім кримінального провадження

Державна судова адміністрація зазначає, що з запуском «Електронного суду» та інших модулів ЕСІТС з 05 жовтня 2021 року  змінюється порядок подачі до суду апеляційних та касаційних скарг в електронній формі. Повідомляється, що це пов'язано з внесенням змін до процесуальних кодексів.

Зокрема, апеляційні скарги подаються безпосередньо до судів апеляційної інстанції у адміністративному, господарському та цивільному судочинстві. Порядок подання апеляційних скарг в кримінальному провадженні не зазнає змін.

Так, раніше, зокрема, в Перехідних положеннях Цивільного процесуального кодексу (п. 15) було прописано, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЕСІТС) апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи в або через відповідні суди, а матеріали справи вимагаються і направляються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цієї редакції Кодексу.

Тобто раніше, до початку функціонування ЕСІТС, подати скаргу можна було як безпосередньо в апеляційний суд, так і через відповідний суд першої інстанції. Відповідну правову позицію з цього приводу висловлювала і Велика палата ВС у справі № 145/1330/17.

Тепер же, після внесення змін законом 1416-IX до процесуальних кодексів почала діяти пряма норма статті 355 ЦПК, згідно з якою скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Відповідні норми стосуються  також господарського (стаття 257) і адміністративного процесу (стаття 297).