flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За які дописи у соцмережах можна понести кримінальну чи адміністративну відповідальність: роз’яснення

27 червня 2022, 11:33

Висловлювання словесні, письмові чи за допомогою технічних засобів, які містять явно виражене неприязне ставлення, образу, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образу почуттів громадян, можуть стати підставою для порушення кримінальної справи.

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів пояснило, за які дописи у соціальних мережах можна понести кримінальну чи адміністративну відповідальність. Про це йдеться у прес-службі відомства.

«Під час війни соціальними мережами шириться велика кількість фейків та неправдивої інформації. Поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку є адміністративним правопорушенням (ст. 173-1 КУпАП). Такі дії тягнуть за собою відповідальність у вигляді штрафу або  до місяця виправних робіт з відрахуванням 20 % заробітку. Нагадаємо, що законодавство України чітко розмежовує вільне вираження власних думок та вимагає поваги до честі й гідності оточуючих. Необережне або умисне порушення меж закону може призвести до правопорушень. Так, згідно ст. 297 Цивільного кодексу України «Публічне вираження неповаги, негативні вислови в бік конкретної особи, присвоєння принизливих “ярликів” чи звичайний репост брудної інформації – це все порушення цивільних прав людини».

Також законодавство (ст. 276-280 ЦК України)передбачає право постраждалої особи зобов’язати кривдника до: публічного вибачення, спростування інформації, грошового відшкодування, публікації тексту відповіді в своєму профілі, тощо.

Слід також зазначити, що висловлювання словесні, письмові чи за допомогою технічних засобів, які містять явно виражене неприязне ставлення, образу, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, або образу почуттів громадян, можуть стати підставою для порушення кримінальної справи (ст. 161 КК України).

Якщо з’являються погрози вбивством – це також може потягти кримінальну відповідальність. Незалежно від того, яким чином вони отримані – через мережу Інтернет, від третіх осіб, телефоном чи особисто.

Необхідно пам‘ятати, більш радикальні публічні заклики до погромів, підпалів, знищення майна, захоплення будівель чи споруд, насильницького виселення громадян, що загрожують громадському порядку, а також розповсюдження, виготовлення чи зберігання з метою розповсюдження матеріалів такого змісту, тягнуть за собою кримінальну відповідальність (ст. 295 КК України)», — сказано у повідомленні.

Джерело: https://sud.ua/ru/news/ukraine/242026-za-yaki-dopisi-u-sotsmerezhakh-mozhna-ponesti-kriminalnu-chi-administrativnu-vidpovidalnist-rozyasnennya