flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як переселенцям звернутись до суду: роз'яснення Верховного Суду

28 липня 2022, 10:37

Все залежить від того, зареєструвався переселенець у новому місці чи ні.

   У Верховному Суді роз'яснили, як громадянам України — переселенцям, які покинули домівки внаслідок бойових дій та окупації місць їх постійного проживання, звертатись з позовами до судів в районах тимчасового перебування.

   Як зазначив Секретар Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Дмитро Луспеник, якщо особа-переселенець зареєструвалася на новому місці як внутрішньо переміщена особа, то маючи відповідну довідку про взяття на облік, переселенець може звертатись з позовом до суду у місці свого тимчасового перебування.

   Але якщо такої довідки у переселенця немає, тобто особа з тих чи інших причин не зареєструвалася як внутрішньо переміщена особа, але все ж хоче подати позов у суд, то, на жаль, у такому випадку позов у найближчий суд особа подати не зможе.

   В такому випадку (і у випадку неможливості подати позов по місцю постійного проживання) переселенці повинні подавати позови в ті суди, яким була визначена територіальна підсудність судів, які залишаються в зоні бойових дій чи в окупації.

   Виняток — встановлення факту смерті. Такі позови, як зазначили у ВС, подаються у будь-який місцевий суд загальної юрисдикції на території України.

   З переліком судів, підсудність яких була змінена або станом на 27 липня 2022 року вже відновлена, можна ознайомитись за посиланням.

 

 

 

 

Джерело: https://sud.ua/uk/news/publication/245313-kak-pereselentsam-podat-isk-v-sud-razyasnenie-verkhovnogo-suda