flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення надсилатимуть в Дії

22 серпня 2022, 12:48

Набрав чинності закон, що уможливлює певну комунікацію із судом через портал «Дія».

Це передбачено законом «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо додаткових способів інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах воєнного чи надзвичайного стану» від 27.07.2022 №2461-IX, повідомляє «Закон і Бізнес».

Як повідомляв «ЗіБ», серед нововведень для учасників справ — додаткова можливість отримувати інформацію про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання. Для цього можна послуговуватися Єдиним державним веб-порталом електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку порталу «Дія».

За задумом авторів, це потрібно для того, аби учасник справи був поінформований про зазіхання на його права. А дізнавшись — вжив заходів, аби отримати офіційну інформацію, ознайомитися з матеріалами справи тощо.

Так само через «Дію» можна буде отримати судове рішення у справі або виконавчий документ в електронній формі. Утім, судове рішення не вважатиметься врученим офіційно, тож з моменту ознайомлення учасника справи з ним у «Дії» не розпочнеться відлік жодних процесуальних строків.

Водночас, якщо відбудеться зміна територіальної підсудності справ, що розглядаються у відповідному суді, суддя може бути без його згоди відряджений до суду, якому передається розгляд таких справ. А якщо там немає чи не вистачить на всіх вакансій — до будь-якого іншого суду того самого рівня і спеціалізації.

Крім того, в умовах воєнного чи надзвичайного стану, а також антиковідного карантину (якщо його колись знову запровадять), збори суддів можна буде проводити в режимі відеоконференції. Щоправда, вони не зможуть вирішувати ті питання, для яких передбачено таємне голосування, наприклад, обирати керівництво.

Закон і Бізнес