flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжні заходи підпалювачам автівки

10 листопада 2022, 11:49

09 листопада 2022 року слідчим суддею Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області було обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою трьом підозрюваним особам, яким повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.194 КК України.

За версією органу досудового розслідування на початку листопада 2022 року, точного часу в ході досудового розслідування не встановлено, підозрювані, діючи з єдиним умислом на вчинення злочину – умисного пошкодження чужого майна, шляхом підпалу, а саме автомобіля, який перебуває у власності потерпілого, прибули до міста Вознесенська Миколаївської області.

В подальшому, з метою успішної реалізації злочинного умислу, підозрювані узгодили злочинний план та методи його реалізації, діючи у якості співвиконавців, перейшли до реалізації злочинного умислу. Після чого, за версією органу досудового розслідування, підозрювані 06 листопада 2022 року здійснили підпал автомобіля потерпілого за допомогою запалювальної суміші.

З врахуванням даних про обґрунтованість підозри, про яку повідомлено затриманим особам, доведеності ризиків, що полягають у можливості підозрюваних переховуватись від органів досудового розслідування, впливати на потерпілого та свідків, перешкоджати досудовому розслідуванню, продовжувати злочинну діяльність, вчиняти інші кримінальні правопорушення, - слідчий суддя задовольнив клопотання сторони обвинувачення та обрав підозрюваним запобіжний захід в виді тримання під вартою в Державній установі «Миколаївський СІЗО» до 06 січня 2023 року включно.

Враховуючи те, що відповідно до ч.3 ст.183 КПК України у кримінальному провадженні слідчий суддя при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, передбачених КПК України, - слідчий суддя визначив розмір застави кожному з підозрюваних з враховунням майнового та сімейного стану підозрюваних, а також ризиків, передбачених ст.177 КПК України, а саме у розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 198480 гривень, 70 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 173670 гривень, 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 74430 гривень.

Обрана слідчим суддею застава, яка є альтернативною по відношенню до запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, визначена згідно із вимогами чинного КПК України

Так, ч.4 та ч.5 ст.182 КПК України визначено, що розмір застави визначається слідчим суддею з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу.

Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним покладених на нього обов’язків та не може бути завідомо непомірним для нього. Розмір застави визначається у таких межах: 2) щодо особи, підозрюваної у вчиненні тяжкого злочину, - від двадцяти до вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвали слідчого судді підлягають оскарженню протягом п’яти діб учасниками процесу до суду апеляційної інстанції.

Ухвали слідчого судді не констатують вини осіб у вчиненні злочину, оскільки частиною 1 ст.62 Конституції України гарантовано принцип презумпції невинуватості, згідно з яким особа вважається невинуватою у скоєнні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку й встановлено обвинувальним вироком суду. Положення вказаної статті кореспондуються із ч.1 ст.17 КПК.

 Суддя-спікер суду