flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За дерево, що впало на автомобіль, відповідає місцева влада

27 березня 2023, 09:36

   Саме департамент ЖКГ, який не забезпечив належного стану й догляду за утриманням об’єктів благоустрою, відповідальний за пошкодження автомобіля деревом, що сталося через його бездіяльність.


   З таким висновок суду першої інстанції у справі №676/4731/21 погодився Хмельницький апеляційний суд, інформує «Закон і Бізнес».

   У серпні 2018 року на автомобіль позивача, що стояв на асфальтованому майданчику неподалік від будинку, впала частина дерева. При цьому ні опадів, ні вітру не було, що підтверджено довідкою обласного центру з гідрометеорології. Для ліквідації наслідків він викликав підрозділ ДСНС та звернувся до поліції щодо пошкодження автомобіля.

   На його думку, обов’язок з відшкодування заподіяної йому шкоди внаслідок падіння дерева лежить на Департаменті ЖКГ міської ради, який відповідає за стан зелених насаджень на території міста. Тому просив стягнути з департаменту понад 84 тис. грн. матеріальних збитків і 10 тис. грн. — моральних.

   Місцевий суд частково задовольнив позов, стягнувши доведену суму матеріальних збитків, визначену експертом — 48,4 тис. грн., а також 4 тис. грн. моральної шкоди.

   Департамент оскаржив рішення, звернувши увагу, що поліція вказала на «погані погодні умови» як на причину падіння частини дерева. До того ж воно росло на прибудинковій території багатоквартирного будинку, де створено ОСББ, і яка не знаходилась на балансі департаменту, а дерево не перебувало в реєстрі аварійних насаджень.

   Апеляційний суд констатував, що дерево, частина якого впала на належний позивачу автомобіль, росло на землі комунальної власності та відповідно до вимог ч.5 ст.28 закону «Про благоустрій населених пунктів» перебувало на обліку департаменту, так як останній є відповідальним за утримання та збереження зелених насаджень та є їх балансоутримувачем.

   При цьому департамент не спростував причинно-наслідковий зв’язок між заподіяною позивачеві шкодою та своєю бездіяльністю, який встановив місцевий суд на підставі оцінки зібраних доказів.

 

 

Джерело: https://zib.com.ua/ua/155208-za_derevo_scho_vpalo_na_avtomobil_vidpovidae_misceva_vlada__.html