flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляція подана у неробочий час: чи пропущений строк, роз’яснення ВС

27 березня 2023, 09:41

Строк не вважається пропущеним, якщо скаргу або інший документ здано до закінчення строку на пошту або передано особі, уповноваженій їх прийняти, навіть, якщо робочий день у суді закінчився.

 

   На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд, скасовуючи ухвалу апеляційного суду про повернення апеляційної скарги адвоката у справі №686/18532/20, повідомляє «Закон і Бізнес».

   Ухвалою слідчого судді від 19.09.2022 було відмовлено у задоволенні скарги, поданої в інтересах потерпілого на постанову прокурора про закриття кримінального провадження.

   Апеляційний суд повернув апеляційну скаргу адвоката на цю ухвалу на підставі п.4 ч.3 ст.399 КПК. Суд вважав, що останнім днем для оскарження було 23 вересня. Натомість скарга була подана 26 вересня (понеділок) о 19:13, тобто поза межами встановленого режиму роботи апеляційного суду.

   Натомість КУС зауважив, що строк на апеляційне оскарження в такому випадку слід обраховувати з 20 вересня, а отже останнім днем подачі апеляційної скарги є 24 вересня, субота. У такому разі, останнім днем апеляційного оскарження ухвали слідчого судді є робочий день (понеділок) — 26 вересня.

   Повертаючи апеляційну скаргу, апеляційний суд виходив з дати її реєстрації в суді — наступного дня після надходження по електронній пошті, а не дати відправлення адвокатом, що суперечить вимогам кримінального процесуального закону.

 

 

Джерело: https://zib.com.ua/ua/155389-apelyaciya_podana_u_nerobochiy_chas_chi_propuscheniy_strok_p.html