flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підбиття підсумків стану судочинства Вознесенського міськрайонного суду за 2016 рік

06 березня 2017, 08:20
24 лютого 2017 року в приміщенні апеляційного суду Миколаївської області відбулася нарада керівництва апеляційного суду Миколаївської області та ТУ ДСА в Миколаївській області з головами місцевих судів області, під час якої були підбиті підсумки стану судочинства у місцевих загальних судах та апеляційного суду Миколаївської області.
Від Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області на цій нараді був присутній голова суду – Вуїв Олег Васильович.
Розпочав нараду голова апеляційного суду Миколаївської області Олександр Ржепецький, який привітав учасників наради і журналістів, після чого навів дані судової статистики Державної судової адміністрації України за 2016 рік:
 «Дані щодо якості розгляду та якості перегляду цивільних справ, кримінальних проваджень (справ), справ про адміністративні правопорушення у судах Миколаївської області свідчать про належну якість судочинства у нашій області. Середні показники скасованих і змінених судових рішень загальних судів Миколаївської області показують  вищий рівень якості судочинства, аніж в цілому по Україні.
Наприклад, загальний показник скасованих рішень місцевих судів у цивільних справах по Україні становить 36,2 %, в Миколаївській області – 35,8%. За результатами касаційного перегляду цієї категорії справ середній показник по Україні становить 17,5%, а в Миколаївській області – 14,7 %.
Середній показник скасованих вироків місцевих судів по Україні є 37,9 %, а місцевих судів Миколаївської області - 29,2 %. З переглянутих у касаційній інстанції 62 вироків апеляційного суду Миколаївської області, скасовано вироки всього  щодо 9 осіб,  що складає 14,5 %, при загальному всеукраїнському показнику 25,2 %».
Сторони обговорили, зокрема, про значне навантаження суддів, брак вільних судових залів та неможливість доставки обвинувачених, як наслідок чого мали місце випадки порушення строків підготовчої стадії  судового провадження, було наголошено на дотриманні належної якості розгляду справ у судах.
У Вознесенському міськрайонному суді Миколаївської області порівняно з 2015 роком рівень стану здійснення судочинства змінився в 2016 році як якісно, так і кількісно. Як вбачається із статистичних даних, протягом 2016 року, зберігається тенденція до зменшення кількості проваджень, що надходять на розгляд до нашого суду. Зокрема, кількість справ про адміністративні правопорушення, справ за скаргами на дії чи рішення слідчих органів, заяв про видачу судових наказів – зменшилася у двічі, у той же час кількість справ про окремого провадження показала незначний приріст.
Фактично середньомісячна кількість розглянутих справ і матеріалів протягом 2016 року з розрахунку на одного фактично працюючого суддю становила – близько 41 справи та матеріалів щомісячно (з розрахунку, що працювало 5 суддів відповідної спеціалізації, при цьому один суддя працював лише пів року).
В загальному обсязі справ та матеріалів (загалом 4381), які були розглянуті судом протягом 2016 року, питома вага кримінальних справ та матеріалів становила 44%.
Аналізуючи відсоток змінених та скасованих рішень, вироків, матеріалів та постанов про притягнення до адміністративної відповідальності, можна зробити висновок, що цей відсоток значно зменшився. Так, за 2016 рік відмінено та змінено:
- вироків в апеляційному порядку на 24 вироки менше, ніж у 2015 році, що становить на 80% менше;
- рішень в апеляційному порядку на 24 рішення менше, ніж у 2015 році, що становить на 59,4% менше;
- постанов в апеляційному порядку на 3 постанови менше, ніж у 2015 році, що становить на 40% менше;
- матеріалів в апеляційному порядку на 1 матеріал менше, ніж у 2015 році, що становить на 14% менше.
Також слід підкреслити, що Вознесенський міськрайонний суд увійшов до п»ятірки судів з найбільшою навантаженістю по розгляду справ цивільного судочинства та до трійки лідерів по надсиланню СМС - повідомлень учасникам судового процесу порівняно із місцевими судами Миколаївської області.
 
Прес-секретар
Вознесенського міськрайонного суду