flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Президент підписав закон про розгляд справ за участю присяжних

10 березня 2017, 10:20
Президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо розгляду справ за участю присяжних".
Як повідомляється на сайті Верховної Ради, 9 березня Закон повернуто до парламенту з підписом Глави держави.
Законом, зокрема, передбачено, що у випадках, встановлених Цивільним процесуальним кодексом, цивільні справи усудахпершої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох присяжних, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.
Таким чином, після набрання Законом чинності, суди зможуть продовжити розгляд справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи,визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою,усиновлення,надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку тапримусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.
Водночас до приведення підзаконних актів у відповідність до цього закону щодо присяжних в цивільному судочинстві застосовуватимуться ті самі правила, що діяли щодо народних засідателів.
 
Українське право