flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховній Раді рекомендовано прийняття змін до КПК щодо розгляду кримінальних проваджень колегією суддів

26 квітня 2017, 08:31
Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4546 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо розгляду кримінальних проваджень колегією суддів». Про це інформує веб-портал Верховної Ради України.
Законопроектом пропонується внести до статті 31 КПК України зміни, відповідно до яких розгляд кримінальних проваджень в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюватиметься колегіально у складі трьох професійних суддів лише за клопотанням обвинуваченого. За відсутності клопотання це провадження розглядатиметься суддею одноособово.
Відповідно до чинної редакції частини 2 статті 31 чинного КПК розгляд кримінальних проваджень в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюється колегіально у складі трьох професійних суддів.
Отже, виникає необхідність кожен раз формувати склад суду із трьох професійних суддів при розгляді усіх справ даної категорії. Дійсна кількість суддів у судах першої інстанції, а також різні обставини, що перешкоджають сформувати потрібний склад (тимчасова непрацездатність судді, перебування його у відпустці, тощо) часто спричиняють неможливість сформувати склад суду для розгляду вказаних кримінальних проваджень. Внаслідок цього справа передається з одного суду до іншого, що, у свою чергу, призводить до порушення вимог статті 6 Конвенції Ради Європи про захист прав людини та основоположних свобод щодо розгляду справи упродовж розумного строку.
 
http://ukrainepravo.com/news/ukraine/radi-proponuyut-priynyati-zmini-do-kpk-shchodo-rozglyadu-kriminalnikh-provadzhen-kolegi-yu-suddiv-/