flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь суддів-спікерів та прес-секретаря Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області у загальнонаціональному форумі "Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього"

23 травня 2017, 14:42

22 травня, в Києві вперше відбувся загальнонаціональний форум "Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього" за участю центральних та регіональних ЗМІ, представників вищих судових органів влади

Організаторами форуму виступили Національна школа суддів України, Вища рада правосуддя, Рада суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Верховний Суд України, Державна судова адміністрація України, Центр демократії та верховенства права, Громадське об’єднання "Детектор медіа", Інститут масової інформації, Національна спілка журналістів України за підтримки українсько - канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні.

Серед учасників форуму: судді-спікери, прес-секретарі судів і відповідальні за зв'язки із громадськістю та комунікацію, журналісти загальноукраїнських і регіональних видань, які працюють над судовою тематикою.

Через обмеженість місць для участі в роботі форуму за сприяння Державної судової адміністрації України організовано проведення 22 травня 2017 року регіональних форумів у всіх обласних центрах України. В Миколаївській області вказаний захід було проведено в апеляційному суді Миколаївської області.

Від Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області участь у форумі прийняли судді-спікери: Вуїв Олег Васильович та Зубар Наталія Борисівна, а також прес-секретар Кузьменко Олена Ігорівна.

Метою заходу було запровадження щорічного загальнонаціонального форуму для обговорення нагальних проблем взаємодії судів та ЗМІ, спільне вироблення, схвалення та впровадження правил співпраці, що ґрунтується на взаємній підтримці незалежності судової влади та праві на свободу вираження, а також створення постійно діючого Комітету взаємодії судів та ЗМІ для оперативного реагування на виклики комунікації.

Форум розпочався з привітальної промови ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука, який констатував, що успіх судової реформи, як і будь-якої з реформ, складається з трьох основних складових - люди, правила та інститути. Україна робить досить впевнені кроки в роботі над кожним із цих компонентів – висловив переконання ректор. Також, Микола Оніщук наголосив, що в навчальний процес  Національної школи суддів України для суддів усіх юрисдикцій та категорій,  а також для працівників апаратів судів, включені курси  та навчальні програми щодо комунікаційної (медійної) діяльності у сфері правосуддя. Тож суддівська освіта робить максимум для того, щоб система правосуддя та суспільство знайшли взаєморозуміння та мали належну комунікацію.

У ході форуму були обговорені актуальні питання взаємодії журналістів і суддів, доступ до судової інформації, вітчизняний і зарубіжний досвід налагодження комунікації між судами та ЗМІ.  Судді та журналісти подискутували щодо шляхів дотримання етичних стандартів у діяльності суддів та їх висвітленні. Учасники форуму висловили сподівання, що практика щирого та продуктивного спілкування, проведення подібних заходів матиме своє продовження в майбутньому.

 

Прес-секретар Вознесенського міськрайонного суду