flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь судді Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області у відеоконференції із Секретаріатом Європейського суду (Київ –Страсбург)

29 травня 2017, 11:49

26 квітня 2017 року Національною школою суддів України було проведено семінар у режимі відеоконференції на тему: «Судова практика ЄСПЛ як джерело національного права. Особливості застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя». В Миколаївській області вказаний захід відбувся в апеляційному суді Миколаївської області.

Від Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області участь у семінарі прийняла суддя Домарєва Наталія Володимирівна.

Вітальними словами відеоконференцію розпочали проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко та начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Фулей. Проректор зазначив, що трансляцію буде проведено в он-лайн режимі  юристами українського відділу Секретаріату Європейського суду з прав людини безпосередньо з міста Страсбург (Франція). До участі в заході було запрошено суддів цивільних і кримінальних палат апеляційних судів та місцевих загальних судів, у тому числі – слідчих суддів. Модератором на семінарі від Національної школи суддів України була Тетяна Фулей, від Секретаріату Європейського суду з прав людини – Вікторія Чернійчук.

Юрист українського відділу Секретаріату Європейського суду з прав людини Тарас Пашук у своєму виступі зосередив увагу суддів на актуальних питаннях щодо обрання запобіжних заходів, продовження строків тримання під вартою та рішенні ЄСПЛ у справі «Бузаджі проти Молдови». Важливим для професійного зростання був виступ Олени Дмитренко у ході обговорення статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо захисту права на повагу до приватного і сімейного життя. Практичне значення мав виступ Вікторії Чернійчук щодо дослідження критеріїв справедливості процесу в разі відсутності свідків та аналізу на прикладі рішення ЄСПЛ у справі «Шачашвілі проти Німеччини». Доповіді викликали жваву дискусію, до якої долучилися судді України. Під час обговорення учасники відеоконференції ділилися думками, судженнями, професійним досвідом.

 

Прес-секретар Вознесенського міськрайонного суду