flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дотримання стандартів прав людини слідчим суддею

13 вересня 2017, 10:08

12 вересня 2017 року в місті Одесі Національна школа суддів України провела тренінг для суддів місцевих загальних судів на тему: «Дотримання стандартів прав людини слідчим суддею: право на свободу та особисту недоторканість».

Від Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області у даному заході взяла участь суддя Зубар Наталія Борисівна.

Вітальними словами захід розпочали начальник відділу підготовки викладачів Ольга Шаповалова та заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова.

Викладачами тренінгу було запрошено суддів Апеляційних судів Запорізької та Одеської областей у відставці Ольгу Булейкота Василя Коваля, суддю Оболонського районного суду м. Києва Миколу Місечка та суддю Малиновського районного суду м. Одеси Олега Крижановського.

У ході тренінгу судді розглянули ключові принципи забезпечення права особи на свободу та особисту недоторканість відповідно до міжнародних правових актів і національного законодавства, дослідили загальні обов’язки суддів щодо захисту прав людини, обговорили проблеми, що найчастіше виникають у слідчих суддів під час розгляду питань щодо обрання та продовження запобіжних заходів, пов’язаних з обмеженням свободи, та віднайшли шляхи їх вирішення.

Окрім того, значну увагу було приділено розгляду особливостей написання слідчим суддею судових рішень щодо запобіжних заходів та аналізу ухвал слідчих суддів, обґрунтуванню мотивувальної і резолютивної частини.

На тренінгу активно використовувались інтерактивні методи навчання – робота з клікерами,  “мозковий штурм”, модерована дискусія, виконання практичних завдань у малих групах. Неабияку зацікавленість слухачів викликала рольова гра у формі моделювання судового засідання.

Прес-секретар Вознесенського
міськрайонного суду Миколаївської області