flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення порядку звернення до суду з вимогами про стягнення аліментів

08 листопада 2017, 16:29

Шановні громадяни ! Звертаємо Вашу увагу, що 8 липня 2017 року набрав чинності Закон України № 2037-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів». Згідно даного закону мінімальний розмір аліментів збільшено, відтепер суд не може визначити на дитину розмір аліментів менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до цього було 30%).

Відповідно до вказаних змін, особи мають право звернутися до суду із заявами про видачу судових наказів на стягнення аліментів у разі, якщо:

- заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб;

- заявлено вимогу про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

Звернутися до суду з вищевказаними вимогами у порядку позовного провадження позивач має право тільки в разі відмови у прийнятті заяви про видачу судового наказу або скасування його судом, або якщо особа бажає стягнути аліменти у більшому розмірі, ніж 1/4 на одну дитину, та більше 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, або якщо вимога пов'язана з встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства).

В іншому випадку позовна заява буде повернена позивачу.

Суть наказного провадження у порівнянні із зверненням до суду із позовом (позовне провадження) полягає у значно спрощеному та більш оперативному розгляді питання по суті. Так, після прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження судовий наказ по суті вимог видається судом у триденний термін. Сам судовий наказ видається без виклику заявника, боржника та інших осіб, а також без проведення судового засідання.

Крім цього, звертаємо Вашу увагу на те, що за сімейним законодавством, яке втратило чинність, аліменти одержані на дитину були власністю того з батьків, на ім’я кого вони виплачувались, і мали використовуватись за цільовим призначенням.

Наразі, за новим сімейним законодавством, аліменти, одержані на дитину є власністю дитини, вона має право брати участь у їх використанні або самостійно розпоряджатися аліментами відповідно до Цивільного кодексу України.

 

Прес-секретар
Вознесенського міськрайонного суду