flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заповіт або подарунок

18 січня 2018, 09:09

Часто власники майна з різних причин за життя не замислюються про те, кому перейде все нажите ними добро. А даремно. Щоб не було судових тяжб між спадкоємцями, необхідно правильно розпорядитися своїм майном після смерті. Існує кілька способів.

Перший надійний спосіб оформлення спадщини - заповіт. Це письмове особисте розпорядження особи на випадок його смерті, в якому описується те, кому і на яких умовах переходить його майно. Виділяють 2 форми складання заповіту: або детально розписується, хто буде володіти тим чи іншим майном, або все майно (без конкретики) на день смерті стане власністю спадкоємця. Ця особливість укладення заповіту дуже важлива і відіграє вирішальну роль в разі виникнення суперечок між спадкоємцями за заповітом і за законом.

Заповіт складається в односторонньому порядку, тому згода спадкоємця не потрібно. Але є обов'язкові умови - дієздатність і підпис спадкодавця, а також печатка нотаріуса. Заповідач може в будь-який момент змінити або анулювати складений ним заповіт і підготувати нове.

При написанні заповіту слід пам'ятати про так звану обов'язкову частку. Це частина спадкового майна, яка переходить до особі, яка має на неї право, незалежно від наявності заповіту і кількості спадкоємців. Згідно зі статтею 1241 Цивільного кодексу України, право на таку обов'язкову частку мають малолітні, неповнолітні діти та діти з інвалідністю (в т.ч. зачаті за життя заповідача, але народжені після його смерті), а також непрацездатні чоловік / дружина і батьки спадкодавця.

Якщо Ви не бажаєте, щоб частина Вашого майна дісталася особам, які мають право на обов'язкову частку, заповіт писати не варто. Розпорядіться майном по-іншому - складіть договір дарування або, як кажуть в народі, перепишіть своє майно. За договором дарування одна сторона зобов'язується безкоштовно передати своє майно іншій стороні. У цьому випадку право власності настає за життя дарувальника. Договір дарування, на відміну від заповіту, заперечити практично неможливо. Але тут варто пам'ятати про іншу особливості: з переходом права власності дарувальник вже не має відношення до подарованого майна!

 

Судебно-юридическая газета