flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що таке приватні виконавці?

31 січня 2018, 16:27

У цьому році в Україні запрацював інститут приватних виконавців. Навесні були здані перші іспити (в складі кількох груп по 200 осіб). Майбутні виконавці навчалися в інституті Міністерства юстиції України: здали заліки, пройшли сертифікацію своїх приміщень і отримали посвідчення на право займатися приватною виконавчою діяльністю.

Приватні виконавці - це абсолютно нова професія в нашій країні, поряд з приватними нотаріусами. Слід зазначити, що ці працівники не є колекторами. Їх діяльність регламентується Міністерством юстиції, вони підпорядковані департаменту виконавчої служби Мін'юсту і відповідної комісії, яка контролює роботу. Також Міністерство юстиції України має повноваження як видавати, так і анулювати свідоцтва на право займатися приватною виконавчою діяльністю, якщо будуть помічені випадки зловживань співробітниками своїм становищем.

З приватним виконавцем Ви укладаєте відповідний договір і визначаєте умови вашої співпраці. При цьому не варто хвилюватися про безпеку дій фахівця: кожен приватний виконавець повинен оформити страховку, для того щоб убезпечити Вас від можливості присвоєння Ваших же коштів. Слід знати, що після того, як приватний виконавець знаходить Ваші гроші, спочатку вони надходять йому на рахунок, а потім вже перераховуються Вам. Відповідно, працівник візьме свої комісійні за допомогу в приведенні у виконання рішення суду.

Проте, на діяльність таких фахівців накладаються й певні обмеження. Наприклад, приватний виконавець не може виконати рішення суду, де стороною був орган влади, або вирішувати соціальні питання (наприклад, з ким залишаться діти після розлучення). Решта ж теми, що стосуються взаємовідносин бізнесу, роботодавців тощо, перебувають у компетенції приватних виконавців.

 

Судебно-юридическая газета