flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як вивезти дитину за кордон, якщо батьки розлучилися

06 лютого 2018, 14:11

Згідно з Цивільним кодексом, фіз..особа у віці до 16-ти років не має права виїжджати за кордон без згоди та супроводу своїх батьків (ст. 313 ЦК України). Батьки, які згодні відпустити своє чадо, але не можуть його супроводжувати, мають право уповноважити на супровід своєї дитини третіх осіб.

Таким чином, обов'язок подорожувати з дітьми можна більш-менш легко обійти. А ось з вимогою про згоду обох батьків все не так просто.

Якщо з дитиною за кордон виїжджає один батько (припустимо, мати), то буде потрібно нотаріальна згода батька, в якому необхідно вказати країну, куди направляється особа, яка не досягла 16-ти років. Крім того, в такій згоді слід згадати термін перебування дитини в іншій країні. Такі вимоги передбачені п. 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України №57 від 27 січня 1995 року.

У Правилах передбачено 8 випадків, при яких мати може вивезти дитину за кордон без нотаріального згоди батька, наприклад, якщо останній - іноземець або апатриди, або є судове рішення про позбавлення його батьківських прав.

Крім того, замість батька дозвіл на виїзд з України громадянина, який не досяг 16-ти років, без згоди та супроводу другого з батьків може видати суд, прийнявши відповідне судове рішення. Для цього матері необхідно подати позов до суду щодо батька з вимогою надати таке судове дозвіл на виїзд з України без згоди другого з батьків.

Якщо все буде добре, то суд прийме рішення про надання матері тимчасового дозволу на виїзд за кордон дитини без згоди та супроводу батька. У судовому рішенні буде вказана країна, в яку виїжджає дитина, і дата, до настання якої дитина повинна повернутися в Україну.

Крім того, вже прийнятий, підписаний й опублікований новий Закон про посилення захисту права дитини на належне утримання. Він вступить чинності 6 лютого 2018 року.

Одна з новел даного нормативного акту стосується виїзду дитини за кордон. Так, той з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно приймає рішення про тимчасове виїзді дитини за межі України для лікування, освіти, відпочинку. Єдина умова для цього - довідка державної виконавчої служби про наявність заборгованості другого з батьків щодо сплати аліментів за 6 місяців. Відповідні зміни викладені в ч. 5 ст. 157 СК України.

Крім того, цей Закон у разі заборгованості по аліментах за шість і більше місяців наділяє державного виконавця повноваженнями прийняти постанову про обмеження права боржника на виїзд за кордон, керування автомобілем, користування зброєю, полювання. Боржнику дається 10 днів, щоб оскаржити ці постанови в суді, після чого вони будуть направлені для виконання.

Судебно-юридическая газета