flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особам, підозрюваним в хуліганстві, обрано запобіжний захід

02 жовтня 2019, 11:44

Слідчим суддею Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області Висоцькою Г.А. 01 жовтня 2019 року розглянуті клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту двом підозрюваним (сину та батьку), які підозрюються у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень).

Підозрюваним повідомлено про підозру у вчиненні хуліганських дій, а саме про те, що 25 серпня 2019 року близько 01:40 год. у приміщенні тераси гостинно-розважального комплексу «River Bug» між підозрюваним Р. (сином) та двома відпочиваючими виникла сварка, в результаті якої  підозрювані Р. (син та батько) домовились про вчинення хуліганських дій із застосуванням спеціально пристосованих предметів для спричинення тілесних ушкоджень, а саме син взяв із собою предмет для стрільби у вигляді помпової рушниці та бейсбольну биту, а батько - ніж.

Близько 02:00 год. 25 серпня 2019 року Р. повернувся до приміщення тераси гостинно-розважального комплексу разом з свої батьком та за попередньою змовою, грубо порушуючи громадський порядок з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, яка виразилася в припиненні нормальної діяльності закладу та виконання покладених обов’язків на працівників закладу, виражаючи явну неповагу до суспільства, ігноруючи існуючі в суспільстві елементарні правила поведінки, моральності і добросовісності, умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, з метою спричинення тілесних ушкоджень, тримаючи в руці предмет, спеціально пристосований та заздалегідь заготовлений для нанесення тілесних ушкоджень у вигляді ножа, підійшов до Н. та замахнувся ножем в область стегна. Однак, Н. з метою самозахисту та припинення протиправних дій підозрюваного за допомогою рук звалив останнього на підлогу, в результаті чого ніж випав з руки на підлогу.

Також підозрювані спричинили тілесні ушкодження трьом потерпілим, а в результаті хуліганських протиправних дій робота гостинно-розважального комплексу була припинена.

Під час розгляду клопотань слідчим суддею прокурор та слідчий просили клопотання задовольнити, посилаючись на наявність ризиків, передбачених ч.1 ст.177 КПК України.

Підозрювані та їх захисник заперечували проти застосування цілодобового домашнього арешту, просили призначити більш м’який запобіжний захід - особисте зобов’язання.

Дослідивши матеріали провадження та враховуючи позиції учасників процесу, слідчий суддя постановив ухвали про застосування відносно підозрюваних запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання, оскільки ті співпрацюють із слідством, мають стійкі соціальні зв`язки, родину, постійне місце проживання, позитивні характеристики, а в судовому засіданні стороною обвинувачення не було доведено недостатність застосування більш м`якого запобіжного заходу для запобігання ризику, зазначеному у клопотанні.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до ст.310 КПК України протягом п’яти днів.

Досудове розслідування триває.

Суддя-спікер Зубар Н.Б.