flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покарання за умисне невиконання угоди про примирення

10 жовтня 2019, 11:46

Чинний Кримінальний процесуальний Кодекс України допускає на умовах, які визначені процесуальним законодавством, укладання сторонами кримінального провадження угоди про примирення або угоди про визнання невинуватості.

 Згідно із ч.3 ст.469 КПК України угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Частина 5 ст.476 КПК України передбачає, що умисне невиконання угоди є підставою для притягнення особи до відповідальності, встановленої законом.

07 жовтня 2019 року на підставі вироку Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області (суддя Дробинський О.Е.) громадянка О. була визнана винною у чиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.389-1 КК України - умисне невиконання засудженою угоди про примирення, оскільки відносно громадянка О. вироком Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області від 09 липня 2018 року було затверджено угоду про примирення від 27 червня 2018 року, укладену між обвинуваченою та потерпілим. О. було засуджено за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, та їй було призначено покарання узгоджене угодою про примирення від 27 червня 2018 року у виді штрафу в розмірі 850 гривень.

Обвинувачена О., маючи реальну можливість виконати вирок, штраф не сплатила та станом на 02 серпня 2019 року до Вознесенського МРВ філії Державної установи «Центр пробації» платіжного документу про сплату штрафу не надала, чим умисно не виконала угоду про примирення від 27 червня 2018 року.

Під час судового розгляду кримінального ьпровадження відносно неї за ч.1 ст.389-1 КК України – обвинувачена О. визнала себе винною повністю. Пояснила, що вона недбало віднеслась до обов`язку за угодою про примирення від 27 червня 2018 року сплатити штраф в розмірі 850 гривень, не сплачувала його, хоча мала таку можливість. Була попереджена інспектором Вознесенського МРВ філії Державної установи «Центр пробації» про кримінальну відповідальність за умисне невиконання угоди про примирення, але сплатили штраф лише 01 жовтня 2019 року, після того, як кримінальне провадження відносно неї за ознаками ч.1 ст.389-1 КК України за умисне невиконання угоди про примирення було направлено з обвинувальним актом до Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області.

Суд призначив О. покарання за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.389 -1 КК України, - один рік обмеження волі та на підставі ст.ст.7576 КК України від призначеного їй основного покарання звільнив, встановивши О. строк випробування один рік, зобов`язавши обвинувачену у відповідності до вимог п.1 та п.2 ч.1 ст.76 КК України періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Вирок суду не набрав законної сили та може бути оскаржений до Миколаївського апеляційного суду через Вознесенський міськрайонний суд протягом 30 (тридцяти) днів учасниками процесу з моменту його проголошення, а обвинуваченою в той же строк з дня вручення їй копії вироку.

Суддя-спікер Зубар Н.Б.