flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особі, підозрюваній в сутенерстві, обрано запобіжний захід

03 грудня 2019, 09:37

Слідчим суддею Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області Старжинською О.Є. 29 листопада 2019 року було розглянуто клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу в вигляді тримання під вартою особі, яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 303 КК України (сутенерство, вчинене щодо кількох осіб, за попередньою змовою групою осіб).

Підозрюваній повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, а саме про те, у травні 2018 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, З., не бажаючи займатись законною трудовою діяльністю, переслідуючи прямий умисел на здійснення протиправних дій у сфері культурного, духовного життя суспільства та громадської моралі, порушення моральних засад суспільства щодо зв’язків між людьми для задоволення статевих потреб на основі особистої симпатії, на допущення ведення статевого життя за винагороду, усвідомлюючи небезпеку своїх дій щодо створення загрози поширення небезпечних хвороб, керуючись корисливим мотивом, вступила у попередню змову з невстановленими досудовим розслідуванням особами для використання сутенерства, як головного джерела для отримання коштів і матеріальних благ свого існування, а саме: в період з травня 2018 року по листопад 2019 року З.,  та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, вчинили ряд дій, спрямованих на забезпечення заняттям проституцією М., В., П., К., Б. та Ж., які виразились у організації знайомства з клієнтами, доставки їх до місця надання інтимних послуг та повернення додому.

За надані послуги інтимного характеру М., В., П., К., Б. та Ж., отримували винагороду у розмірі від 200-800 грн., частину з яких віддавали З. та іншим невстановленим досудовим розслідуванням особам, за організацію та забезпечення зайняття проституцією.

Під час розгляду клопотань слідчим суддею прокурор та слідчий просили клопотання задовольнити, посилаючись на наявність ризиків, передбачених ч.1 ст.177 КПК України (вчинення тяжкого злочину, за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до 7 років; можливість переховування від органів досудового розслідування та суду, оскільки підозрювана не  проживала за зареєстрованим місцем проживання, а тимчасово орендувала житло в іншому населеному пункті; продовження вчинення кримінальних правопорушень через те, що отриманий прибуток є єдиним джерелом її доходу, незаконно впливати  на свідків у цьому кримінальному провадженні, враховуючи той факт, що вони є її знайомими).

Підозрювана та її захисник заперечували проти задоволення клопотання, просили застосувати домашній арешт.

Дослідивши матеріали провадження та враховуючи позиції учасників процесу, слідчий суддя постановив ухвалу про застосування відносно підозрюваної запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 24 січня 2020 року включно, оскільки  стороною захисту не було доведено доцільність застосування більш м`якого запобіжного заходу для запобігання ризиків, зазначених у клопотанні.

Крім того, ухвалою слідчого судді було визначено підозрюваній особі заставу в розмірі 50 розмірів прожиткового мінімуму, що становить 96 050 грн., у разі внесення якої ухвалою визначено обов’язки, з числа передбачених ст.194 ч.5 КПК України, а саме: прибувати за кожною вимогою до слідчого СВ Вознесенського ВП ГУНП в Миколаївській області, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, прокурора або суду; не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу зазначених осіб; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання на території України.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до ст.310 КПК України протягом п’яти днів.

Досудове розслідування триває. 

Прес-секретар